Benken

Vakker vårdag i mai, da jeg bodde i Trondheim for noen år siden.

Jeg har vært i sentrum, og er på vei hjem. Har egentlig en ganske dårlig dag, jeg er litt melankolsk, tenker på ting som har vært og som har forandra seg. Jeg velger den koseligste veien, den som går langs havna. Sola skinner, himmelen er knallblå. Det er varmt, skikkelig varmt, og jeg har på meg klær som jeg føler meg fin i.

Bortover langs havna står det flere benker. Jeg passerer et par som sitter tett omslynga, de ler, det er nok turister, jeg ser det av de praktiske klærne de har på. Og så tar de bilder. Hvis du tar bilder av havna i Trondheim er du sannsynligvis turist.

På en av benkene sitter det en alkoholiker i 50-åra. Han ser sliten ut, som… en alkoholiker. Jeg går litt fortere. Alkoholikeren sier «Er du trist?». Det får meg til å stoppe. Prøver han å sjekke meg opp? Er han en sånn ekkel, innpåsliten gubbe? Jeg ser på han, og ser at han er ikke sånn. Han ser at jeg er trist.

«Ja, jeg er litt trist. Jeg tenker på venner som kommer og går» svarer jeg.

«Jeg har krangla med venninna mi i dag, så jeg vet hvordan du føler deg. Kom og sett deg litt, da!» sier han, og klapper på benken ved siden av seg.

Jeg setter meg ved siden av han. Han ser snill ut. Vi prater sammen ei god stund. Han forteller om livet sitt, hvordan han har havna der, på benken. Vi snakker om at det er vanskelig, livet. Det fører oss ikke dit vi vil bestandig. Så ler vi, rister på hodet av oss selv.

«Hvis du ser meg i byen en dag må du komme bort og slå av en prat igjen. Jeg er stort sett i sentrum, enten her på benken eller i parken.» sier han.

Jeg lover han det. Så går jeg videre hjemover, og han sitter igjen på benken.

Jeg har aldri sett han siden.

2 kommentarer om “Benken

Legg igjen en kommentar